Lumbago (korsryggsmerter) er en av de hyppigste diagnosene for sykemeldinger og uførepensjoneringer. Ryggsmerter utgjør 15 % av langtidssykemeldinger og 10 % av uførepensjoner. Derfor er det viktig å få den rette behandlingen slik at man fortest mulig kan komme seg tilbake til jobb. Osteopaten jobber med å se på de endringene som kroppen lager som fører til ryggsmerter. Det er disse funnene og symptomene en osteopat bruker for å gi den rette behandling.

Biomekanikk, anatomi og nevrologi av lumbal regionen:

Det er fem segmenter i lumbalen (korsryggen), som igjen utgjør 10 facetledd. Ut fra sidene av hvert segment kommer det ut nerver som innerverer muskler og bindevev fra der nervene kommer ut og helt ned til tærne.

Hva forårsaker lumbago:

Som regel er smerter 97 % muskulært. For å gjøre det enkelt så begynner vi behandlingen  fra roten og går ut. Først finner vi disken som ligger mellom hvert segment. 1/3 del av det ytre laget av disken er dekket med smerte- og mekanoreseptorer. Disken i seg selv er laget av bindevev som går i kryss og tvers, og om hverandre. Når man står oppreist ligger om lag 20-25 % av den axiale (ovenfra og ned) vekten på disken. På hver side av hvert segment finner vi noe som heter facetledd. Disse er koblet mot hverandre fra segment til segment, over og under. Disse bærer om lag 40 % av det axiale trykket. Når en osteopat gjør en manipulasjon og det kommer et «poppe» lyd, så er det disse som lager denne lyden. Dersom det er degenerative tendenser øker det axiale trykket til ca. 70 %. Smerte- og mekaniske nerver kommer fra samme nivå som segmentet over og under.

Årsaken til smerte kan komme enten fra disken, facetledd eller nerverøtter i klem som kommer ut på siden av alle segmentene i ryggen.

Om det foreligge noe underliggende skade eller sykdom som trenger medisinsk hjelp, har en osteopat veldig god kompentanse innen biomekanikk, anatomi, fysiologi, nevrologi og patologi (sykdomslære) for å kunne henvise videre til riktig behandler.

Vanlige symptomer på lumbago:

  • Smerter som kommer og går
  • Smertepunkt referert til enten baken eller låret
  • Morgenstivhet og/eller morgensmerte
  • Smerter når man starter en bevegelse
  • Fremtredende smerte under fleksjon (fremover bøyd), ekstensjon (bakoverbøyd), sidebøy eller rotasjon av overkroppen med hofte i ro (Dette kan variere fra person til person)
  • Smerte som forverrer seg utover dagen
  • Smerte som vil endre seg eller bli borte om man endrer stilling. Det kan være en stilling som ikke vil irritere det dysfunksjonelle området.
  • Smerter som går bort om man legger seg på rygg eller i fosterstilling

Hva kan forverre lumbago:

Dette kan være veldig individuelt. Som regel kan stå-, ligge- eller sittestillinger, som nevnt over, være årsak til at symptomene og smerten er mer framtredende. Belastning på området som allerede har en dysfunksjon kan øke smerten og symptomene, men det er viktig å huske på å ikke bli inaktiv. Om man beveger seg rolig og holder seg innenfor smertegrensene så skal man bevege seg så mye som mulig. Om man ønsker å trene så er det fullt mulig, men man må fokusere på riktig teknikk og holde seg innenfor smertegrensen. Det er også viktig å vite at det kan gjøre vondt og at det er ikke farlig om man ligger på en smertegrense 2 av 10. Dette gjelder både under og etter trening. Ved trening bør man justere motstanden riktig for bedre resultat.

Hva kan en osteopat kan gjøre ved lumbago:

En osteopat vil alltid være nøye med hvordan han eller hun går frem. En osteopat gjør en veldig grundig undersøkelse for å se om symptomer eller funn som oppdages er patologisk (sykdomsrelatert), nevrologisk (nerver) eller mekanisk (muskulært eller knokler). Om det er patologisk henviser vi videre til din fastlege og holder et tett samarbeid som gir deg en bedre og tryggere behandling.

Sirkulasjonsrettet behandling er veldig viktig for å få i gang det lymfatiske systemet som er kroppens immunforsvar. Dette er også en av de viktigste teknikkene. Da er det helt nødvendig at man fjerner obstruksjoner som hindrer normal sirkulasjon. Ved sirkulasjonsrettet behandling jobber en osteopat med strukturer som muskler og bindevev som fascier og ligamenter.

Kroppen vil alltid gjøre sitt beste for å kompensere og holder en struktur som kalles tensigritet, men når kroppen ikke klarer å kompensere lenger så vil smerte fremkomme. Skulle det være mekanisk eller nevrologisk så vil en osteopat justere kroppen med ulike nødvendige behandlingsteknikker. Dette optimaliserer kroppens egen evne til å hjelpe seg selv. Det er derfor en osteopat ikke kun jobber med det området hvor man har smerte, for det er ikke nødvendigvis der problemet ligger. Det er dette som er så unikt med osteopati da vi tenker veldig helhetlig.