Cervicogen hodepine (nakkehodepine, Cervix betyr hals/nakke) er en tilstand som ofte kommer fra benstruktur eller bløtdeler som bindevev og muskelvev i nakken. Det er alltid den samme siden som rammes. Cervicogen hodepine (nakkehodepine) er vanligere hos kvinner enn hos menn. Studier viser at 0,4-4 % kan lide av denne tilstanden.

Det er påvist at i løpet av et år får 30-50 % av den voksne befolkningen nakkesmerter. Det er en ufarlig tilstand, men det kan være fryktelig slitsomt og plagsomt, spesielt om det går ut over jobb og livsglede.

Som regel er nakkesmert 97 % muskulært. Det kan komme av spent muskulatur på grunn av stress. Det er mange som sitter bak en pc i flere timer daglig og det kan føre til overbelastning på grunn av den statiske sittestillingen.

En osteopat vil gjøre en veldig god og grundig undersøkelse av nakken. Om det skulle finnes en underliggende skade eller sykdom som trenger medisinsk hjelp, har en osteopat veldig god kompentanse innen biomekanikk, anatomi, fysiologi, nevrologi og patologi (sykdomslære) og kan henvise videre til riktig behandling.

Biomekanikk, anatomi og nevrologi av lumbal regionen:

I nakken er det 7 nakkevirvler. Ut av sidene på hvert segment kommer det ut nerver som går videre og innerverer muskulatur i nakke, armer og noe av overkroppens organer som hjerte og lunger. På siden av hvert segment er det en kanal som lager vei for en arterie med navnet «vertebralis». Mellom hvert segment er det en disk som består av for det meste bindevev og den har en kjerne som blir hardere med økende alder. Vi har faktisk like mange nakkevirvler som sjiraffen.

Hva kan forårsake cervicogen hodepine (nakkehodepine):

Som nevnt er omtrent 97 % av smerter i kroppen muskulære smerter, men det kan også skyldes unormal bevegelighet, også kalt hypermobilitet. Andre årsaker kan være tidligere traumer eller sykdom. Ut i fra statistikken er det funnet ut at 70 % av tilfellene med cervicogen hodepine har en sammenheng med tidligere skader og traumer på 2. og 3. nakkevirvel. Den nest hyppigste årsaken kommer fra skader og traumer på 1. og 2. nakkevirvel.

Vanlige symptomer på cervicogen hodepine (nakkehodepine):

  1. Ensidig hodepine
  2. Smerte som går helt frem til ene siden av pannen
  3. Utstråling (radikulopati) ned til armene kan forekomme

Hva kan forverre cervicogen hodepine (nakkehodepine):

Ved feil sitte- eller arbeidsstilling kan det danne mer tensjon som vil irritere vev, bein eller nerver i nakken. Det viser seg at om man trener eller beveger seg mer kan gi en bedre prognose og mindre smerte. Det er også gjort en stor studie hvor det vises at en kombinasjon av behandlinger som bearbeider muskelvev, knokler og med trening av ulike øvelser gir et bedre resultat og mindre smerte. Hos en osteopat får du råd om hva du kan gjøre for å redusere smerten og du vil også få en veldig omfattende behandling der hele kroppen er i fokus.

Hvordan en osteopat behandler cervicogen hodepine (nakkehodepine):

Før en osteopat begynner med behandlingen i dette tilfellet er det veldig viktig at en grundig undersøkelse blir gjennomført. Anamnese (sykehistorie) er som vanlig en viktig start på denne prosessen. For å være helt sikker på at det ikke finnes noen underliggende skader så starter en osteopat alltid med nevrologiske og ortopediske tester som kan gi en bedre forståelse av årsaken til symptomene. Da benytter osteopaten seg av tester som «Kemp», «Spurling» og andre reflekstester for nakke, rygg og overekstremiteter. Ved «Spurling» så tester vi om det er en nerve som ligger i klem eller om det er skade på ligamenter (bindevev) som holder nakkevirvlene sammen. Så utfører vi en bevegelsestest for nakken for å se om det er noen spesifikke bevegelser som forårsaker smerten eller fremmer de samme symptomene som pasienten er vant til. Om det skulle være utstråling til armer (radikulopati) så vil vi henvise deg videre til en lege for en MR eller CT. Samarbeid med annet helsepersonell er nødvendig for pasientens helse og sikkerhet, men det betyr ikke at vi som osteopat ikke kan hjelpe deg videre. Om det er en nerve som ligger i klem og som forårsaker symptomene så jobber osteopaten med forskjellige behandlingsteknikker for strukturer som er med på å gi symptomer. Det kan være muskler, ligamenter (bindevev), fascie (bindevev), sirkulatorisk (venolymfatisk – kroppens sirkulasjons system) eller knokler og ben. Det er derfor du kan oppleve at en osteopat kan jobbe i andre områder på kroppen din enn akkurat der symptomene kommer fra, nettopp for at kroppen er en veldig kompleks maskin som sitter sammen som en velbalansert struktur. Dette kaller vi tensigritet.